1001 Specialitati - Drumul Condimentelor

1001 Specialitati va pune pe masa adevarate delicatese: varietate cromatica, forme estetice, miresme exotice si gusturi irezistibile. Si nu uitati, aromele spun povesti...

Arome de poveste


Povestea aromelor incepe inca din timpuri stravechi, intr-o alta era, cand primii oameni au fost ispititi de miresmele si gustul unor ierburi necunoscute. Atunci, le-au considerat hrana zeilor si le-au atribuit puteri miraculoase. Mii de ani mai tarziu, mirodeniile continuau sa fascineze lumea. In Evul Mediu condimentele erau un lux pe care putini si-l permiteau dar pe care multi il ravneau. Averi uriase dobandite peste noapte, descoperirea a noi continente, a noi civilizatii si chiar razboaie sunt puse pe seama acestor ierburi cu arome desavarsite si puteri tamaduitoare.
1001 Specialitati...
1001 de nopti...
1001 de povesti...
Piept de pui Garlic & Parsley...
pentru un gust aromat



Reteta Pieptului de pui Garlic & Parsley este una asiatica, cu mirodenii atent alese si ingrediente meticulos taiate in functie de textura. Aroma usturoiului verde, a carnii fragede de pui si gustul proaspat, usor acrisor al patrunjelului, se contopesc perfect incantand papilele gustative. Asiaticii nu au neglijat niciodata proprietatile tamaduitoare ale plantelor, usturoiul si patrunjelul fiind o combinatie des intalnita in medicina traditionala, cu un puternic efect purificator. In Antichitate si in Evul Mediu, usturoiul era folosit pentru prevenirea si combaterea a peste 60 de boli. Legenda spune ca alunga spiritele rele.
Piept de pui Tandori...
pentru un gust exotic



Bucataria indiana e taramul nestingherit al aromelor. Amestecuri felurite si veritabile simfonii de miresme au devenit aici o adevarata traditie. Nu mai putin de 20 de mirodenii, uscate, prajite si macinate vor alinta simturile printr-o deosebita savoare. Scortisoara, cu aroma ei dulce - amaruie, chimenul intepator, condimentatele cuisoare, nucsoara, ardeii iuti si curcuma sunt numai cateva dintre acestea. Carnea de pui, scaldata in toate aceste miresme capata un gust unic, irezistibil. In Evul Mediu, scortisoara era considerata afrodisiac, iar cuisoarele erau cele mai puternice plante dezinfectante. Pieptul de pui Tandori, pregatit din ingrediente proaspete si condimente parfumate va dezvaluie mereu cate ceva din talcul povestilor de dragoste cu maharajahi.
Pulpe dezosate Maitre D'Hotel...
pentru un gust mediteranean



1001 Specialitati va pune pe masa savoarea si parfumul specific Mediteranei. Pentru ca rafinamentul se caracterizeaza prin simplitate, folosite cu maiestrie, condimentele sunt cele care fac diferenta. Carnea frageda, scaldata in sosul Maitre D'Hotel devine astfel o delicatesa. Imbalsamate in unt, lamaia si patrunjelul, puternic aromate, isi pastreaza prospetimea si proprietatile naturiste. Se stie ca lamaia, bogata in vitamina C, mentine pielea tanara. Parfumul ei revigorant are efecte terapeutice, creand o atmosfera de relaxare si prospetime... ca pe malul marii.
Pulpe dezosate Co Praha...
pentru un gust dulce-acrisor



Povestea pulpelor dezosate Co Praha este una medievala, cu oameni veseli si petrecareti, la marginea unui "oras de aur", cu zeci de fortarete si castele. Pe langa bucatele gustoase, in portii mari si consistente, targovetilor nu le lipseau nici berea, nici vinul. Dar anii au trecut... Acum orasul este numit "Parisul estului" iar targovetii de odinioara au devenit veritabili citadini. Doar retetele traditionale si aromele de paprica si patrunjel acrisor au ramas neschimbate, cucerind noi teritorii gastronomice in Centrul si Estul Europei.
Aripioare Yucatan...
pentru un gust picant



In incercarile lor de a gasi "Insulele Mirodeniilor", colonistii europeni au descoperit Lumea Noua si civilizatia maya. Mexicul a devenit astfel o tara a contrastelor si un paradis fara limite al gastronomiei. Gustul si aroma Aripioarelor Yucatan sunt unice. Semintele de Annatto, cu gustul lor dulceag, usor piperat, in amestec cu piperul, chimenul, coriandrul, cuisoarele si alte ierburi aromate dau o savoare deosebita carnii de pasare. O data cu descoperirea Noii Lumi, colonistii nu si-au imbogatit numai gustul. Piperul era mai pretios decat aurul si era folosit ca moneda de schimb. In jurul bucatariei mexicane mai dainuie si astazi nenumarate legende de pe vremea cand zestrea fetelor se facea in condimente.
Aripioare Piri Piri...
pentru un gust iute



Povestea Aripioarelor Piri Piri e una mai putin obisnuita, cu vechi retete indigene, colonisti portughezi si sclavi africani. "Piper Piper", astfel s-ar traduce numele retetei sud-africane, a carei aroma picanta e data de ardeiul iute autohton, aproape imposibil de gasit pe meleagurile noastre. Coaja de lamaie atenueaza gustul iute-picant, dandu-i o savoare exotica, rar intalnita si un parfum puternic aromat. Gustul mirodeniilor specifice mancarurilor africane se imbina cu rosiile, cu aripioarele de pui si coaja de lamaie ca intr-o simfonie de arome... sau poate o Bossa Nova.
Povestea continua...


Mirodeniile au un mister anume ce fascineaza si seduce. Puterea lor e magica. Expertii nostri le detin secretul si le combina cu maiestrie in retete deosebite, descoperind mereu noi si noi arome.
Nuantele vii de galben, portocaliu, rosu aprins si ocru, in contrast cu brunul ienibaharului sau cu negrul boabelor de piper, creeaza adevarate palete cromatice. Iar formele, de o diversitate uimitoare - frunze, boabe, prafuri, seminte alungite sau veritabile stelute - fara a mai pune la socoteala incitantele miresme, va spun in soapta ca trebuie sa le aveti pe toate.